Oyun

Menemenin Yanına Ne Gider?

Basit olduğu kadar lezzetli bir çeşit olan menemen farklı saatlerdeki menülerimizde kendine yer bulur. İlk akla gelen kullanımı elbette kahvaltı sofraları olsa da, öğlen aperatif aralarında kimi zaman da akşam yemeklerinde çayla birlikte servis edilir. Bu da elbette menemenin yanına ne gider sorusunu ortaya çıkarır.

Öncelikle menemenin mutlaka soğanlı ve toz biberli yapılması önerilir. Ayrıca yumurtanın sadece sarısını kullanmanız lezzeti artırırken, %100 tereyağı ile yapmanız tavsiye edilebilir. Kimilerinin de menemeni kıymayla yaptığını ve bunun da oldukça iyi bir seçenek olduğunu belirtmek gerekir.

Peynir Çeşitleri

Domates ve peynir ikilisi nerede olursa olsun birbirine uyum sağlar. Kahvaltı sofralarında zaten peynir bulunduğu için farklı saatlerdeki menülerde peynir pek akla gelmeyebilir. Bu nedenle menemenin yanına mutlaka peynir çeşitleri kullanmanız önerilir. Tümü çiğ olarak servis edilebilen peynir türlerinin çok yumuşak olmaması tavsiye edilir.

– Tam Yağlı Beyaz Peynir

– Kaşar Peyniri

– Küf Peyniri

– Ezine Peyniri

Peynirli Gözleme

Hazır yufkadan pratik gözleme tarifleri bu sofra için oldukça kullanışlıdır. Çoğu peynirli tercih edilen gözleme çeşitleri farklı malzemelerle de yapılabilir. Sac kullanmayanlar için geniş bir tavanın kullanılabileceğini belirtelim. Yağsız bir şekilde doğrudan tava üzerinde pişirmeniz gereken peynirli gözlemenin ara sıra ters yüz ederek her iki tarafını da eşit oranda pişirilmesi önerilir.

Hamur Kızartması, Pişi

Ülkemizin farklı bölgelerinde farklı isimleri olan pişinin yapılış şekline uygun tanımı hamur kızartması olarak tercih edilebilir. Özellikle doğu bölgelerimizde mafiş ismiyle de anılır. Ekmek fırınlarından hamur alınarak yağda kızartılan pişi sade yapılabildiği gibi peynirli de tercih edilebilir.

Yumurtalı Ekmek Kızartması

Zaten menemende yumurta varken, yumurtalı ekmek kızartması olur mu diyenler olabilir. Ancak şunu hatırlatmak gerekir ki, menemen sadece yumurtanın sarısını koyarsanız elinizde 1-2 tane yumurta akı kalacaktır. Bunları da bayat ekmeklerle birlikte değerlendirerek sofradaki sıcak çeşidini artırabilirsiniz. Yine bunu da peynirle birlikte uyum içinde tüketebilirsiniz.

Patates Kızartması

Yine ister kahvaltı ister farklı öğünlerde olsun, menemenin yanına ne gider sorusunun en bilindik cevaplarından birisi de patates kızartması olacaktır. Genellikle fırında yapılırken elma dilim tercih edilen patates, yağda kızartıldığında ise ince uzun yapılır. Ketçap, mayonez gibi sosların yanında kajun baharatıyla birlikte servisi önerilir.

Tost

Sıcak çeşitleri artırmak isteyenler için farklı bir alternatif de tost olarak belirir. Kalabalık sofralarda pek tercih edilmese de, aile içi kahvaltılarda çeyrek dilim tost yapılarak sofranın zenginleştirilmesi mümkündür.

Biber Kızartması

Aslında biber kızartması üzerine domatesli sos dökülerek servis edilir. Ancak bu, olmazsa olmaz bir tercih değildir. Menemenin yanına biber kızartmasının sivri biberle yapılması önerilir. Ayrıca başka bir seçenek olarak biberle birlikte karışık sebzeler de kızartılabilir. Özellikle akşam yemeği için çayla menemen düşünülüyorsa patlıcan ve kabak da eklenir. Sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edilir.

Peynir Salatası

Her sofraya eklediğimiz salataları menemen için de uyarlayarak kullanabiliriz. İçerisini taze soğan, zeytin, maydanoz ve pul biber gibi ürünlerle çeşitlendirdiğimiz peynirli salatasını hem kahvaltı hem de akşam yemeklerinde menemenle birlikte servis edebiliriz.

Simit – Poğaça

Hazır kahvaltılık ürünler de menemenle birlikte yakışan bir lezzet sağlar. Akla ilk önce peynirli poğaça gelse de, ev yapımı mayalı veya mayasız poğaça çeşitleri de tercih edilir. Ayrıca peynir de bulunan sofraya simit de eklenebilir. Yine hem simit hem de poğaça hazır alınabileceği gibi geniş zamanı olanlar evde de yapabilirler.

Kır Pidesi

Menemenin yanına peynirli ürünlerden biri de kır pidesidir. Kastamonu yöresinden tüm ülkeye yayılan kır pidesi çeşitleri sadece peynirle sınırlı değildir. Patatesli çeşidinin menemen yanına yakıştığı söylenemez, ancak kıymalı olanı tercih edilebilir.

Domates çorbasının yanına ne gider diyenler için de link verelim ..

Limon

Merhaba ben limon : ) Sizler için en çok merak edilen konuları ele alıp makaleler hazırlıyorum. Blogumu takip etmeyenin ağzı hep ekşi kalsın : )

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu