Bilgi

Milletvekili 2022 Maaşları Ne Kadar?

Milletvekili maaşları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Asgari ücret, memur maaşlarını ele aldığımızda oldukça eleştiri alıyor. Bu makalemizde Milletvekilinin görev alanı, Milletvekili nasıl olunur ve Milletvekili maaşları ne kadar bu konuları ele alacağız. 

 

Milletvekili Maaşı Ne Kadar? 

Milletvekili, halkı temsil eden kişilere denir. Ülkemizde 81 İl içerisinden toplamda 581 Milletvekili bulunmaktadır. Milletvekili maaşı 2022’de 25.000 TL olarak belirlenmiştir. Milletvekili olan kişiler yasama faaliyetleri dışında bir iş yapmazlar. 

Ayrıca yargıçlar ve savcılar diledikleri zaman görevlerinden istifa ederek Milletvekili olabilirler. Milletvekili olan kişilerin hitabet becerisi, mesleki becerileri ve iletişim konusunda yetenekli olmaları gerekmektedir.  

Milletvekili Nasıl Emekli Olur? 

Milletvekili, emekli olabilmesi için en az 2 yıl görev yapması gerekir. 2 yıl sonunda borçlanma yoluyla emekli olabilirler. 5.600 prim gününü tamamlayıp yaş sınırını da tamamladıktan sonra emekli maaşı almaya hak kazanabilirler. Emek Milletvekili maaşı ise 2022 yılında 15.000 TL olarak güncellemiştir. 

Milletvekili Olma Şartları Nelerdir? 

  1. Milletvekili olmak için 18 yaşını doldurmak gerekir.
  2. T.C. Vatandaşı olmak.
  3. En az İlkokul mezunu olmak.
  4. Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak.
  5. Erkek adaylar için Askerlik görevini tamamlamış olmak.
  6. Kamu görevlerinden yasaklı tutulmamış olmak.
  7. Suç işlememiş olmak.
  8. Halkın ve Devletin çıkarlarını ön planda tutmak.
  9. Rüşvet gibi suçlar işlememek.

Gibi şartları sağlıyorsanız milletvekili olabilirsiniz. Aslına da bakacak olursak milletvekili olmak ciddi emek gerektiren, maliyetli ve zahmetli bir iştir. Siyasi partiler milletvekili seçim kampanyalarında harcadıkları tutarlara ödeme yapmaz. Bu maliyeti karşılayabilecek kişiler Milletvekili adayı olur. Bu süreçte kişiler aday adayı, seçildikleri takdirde ise Milletvekili adayı olarak anımsanmaya başlarlar. 

Limon

Merhaba ben limon : ) Sizler için en çok merak edilen konuları ele alıp makaleler hazırlıyorum. Blogumu takip etmeyenin ağzı hep ekşi kalsın : )

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu