Sağlık

Akrep Sokması Öldürür Mü?

Hayvan sokmaları arasında en çok gözlemlenenin şüphesiz akrep sokmasıdır. Bu durumun temel sebebi ise akreplerin ülkemizde çok sayıda yerde bulunuyor olmasıdır. İlk defa akreple karşılaşmış ve akrep sokmasına maruz kalmış kişiler akrep sokması öldürür mü ve akrebin zehri ne kadar sürede işler konularını merak ettiğinden dolayı sizlere akrepler ve mevcut zehirleri hakkında bilgi vereceğiz.

Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıklıkla gördüğümüz akrepler sıcak bölgeleri sevip buralarda yaşayan zehirli hayvanlardan birisidir. İyi kamufle olan akrepler çoğu kez insanları zehirli iğneleriyle sokarlar. Akreplerin insanları sokmasındaki temel sebep akrebin korku anı yaşamasıdır. Güneydoğu Anadolu bölgesindeyseniz özellikle ayakkabınızın içini giymeden önce kontrol edin. Akrep zehirlenmelerinin büyük kısmı ayakkabı içine giren akrepten kaynaklanmaktadır.

Akrep Sokması Öldürür mü ?

Akrepler ayrıca taşların altına ve yaprakların altına saklanmaktadır. Bu yüzden dış ortamda otururken akrebin üzerine oturmamaya özen gösteriniz. ‘’Akrep sokması öldürür mü?’’ sorusunu hepiniz kendinize soruyorsunuzdur. Akrep sokması durumunda sokan akrep türünün zehri çok etkiliyse kişinin tedavi edilmemesi durumunda ilgili şahıs hayatını kaybedebilir. Bilinçsiz bireylerin bu durumu önemsemediği bölgelerde akrep sokmasından ölen insan sayısı bir hayli fazladır.

Akreplerin İskelet Yapısı ?

Akreplerin tıpkı sineklerde olduğu gibi iskeleti yoktur. Dışlarında bulunan kitin adı verilen maddeden tasarlanmış sert bir tabaka bulunmaktadır. Bu sert tabaka akrebi dış güçlerden koruduğu gibi kolay hareket etmesine de yardımcı olmaktadır.

Bilim dünyasıyla ilgilenenler tarafından yaklaşık olarak 650 tür akrep keşfedilmiştir. Bu akrepler çeşitli boyutlarda olup yaklaşık olarak 30 santimetre kadar uzayanları da mevcuttur.

Akrep Sokmasında Yapılması Gerekenler

Birçok akrep türünün insanı öldürebilecek düzeyde zehri bulunmamaktadır. Akrep sokması yaşandığında deride belirli oranda kabarma meydana gelir ancak günümüzde birçok vaka ölüm olmadan iyileşir. Akrep türleri içerisinde zehri çok yüksek olan akrep türlerine ülkemizde çok rastlanmamaktadır. Bu yüzden akrep sokması durumunda panik yapmayın ve en yakın sağlık kuruluşuna giderek tedavi olun. Akrep sayısının çok olduğu bölgelerde en küçük sağlık kuruluşlarında bile akrep sokmasına karşı panzehir bulunmaktadır. Akrep zehri ne kadar zamanda tesir eder sorusu da takipçilerimizin en çok sorduğu sorular arasında yer alıyor. Akrep zehri ortalama olarak yarım saat içerisinde etkilerini göstermeye başlar.

Akrepler Nasıl Ürer – Çoğalır ?

Akrepler yumurtlayarak çoğalan hayvanlardır. Yapmış oldukları yumurtaları yavrular çıkana kadar sırtında taşırlar. Yavrular çıktıktan sonra uzun süre anne sırtında yaşamaya devam eder. Gelişme tamamlandıktan sonra annesinin yanından ayrılı ve yalnız yaşamaya başlarlar.

Limon

Merhaba ben limon : ) Sizler için en çok merak edilen konuları ele alıp makaleler hazırlıyorum. Blogumu takip etmeyenin ağzı hep ekşi kalsın : )

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu