Bilgi

Deprem Şiddetlerinin Sınıflandırılması

Yer kabuğunda beklenmeyen sismik dalgaların yeryüzünü etkilemesine ve sarsmasına deprem adı verilir. Zelzele ya da yer sarsıntısı olarak da bilinen deprem, çeşitli şiddetlerde görülür. Depremin şiddetini ölçen alete sismograf denir. Deprem şiddetine göre 12 grupta incelenir.

Deprem Şiddetlerinin Sınıflandırılması

1) Duyulmayan: Duyulmayan depremler insanlar tarafından hissedilmeyen depremlerdir. Bu sarsıntıları sadece sismograflar kaydedebilir.

2) Çok Hafif: Çok hafif şiddetteki depremleri çok az sayıda insan hissedebilir. Bu şiddetteki depremlerin dünya üzerindeki yapılara bir zararı olmaz.

3) Hafif: Hafif şiddetteki depremler de çok az sayıda insan tarafından hissedilir. Sokaktan geçen bir kamyonun yaptığı sarsıntılar hafif şiddetteki depremlere benzer.

4) Orta Şiddetli: Orta şiddetli depremlerde evlerin içerisinde bulunan eşyaların bir kısmı sallanabilir. Evde bulunan insanlar da bu sarsıntıyı hissedebilir.

5) Şiddetli: Bu depremler uykudan uyandıracak şiddetteki depremlerdir. Sadece evlerde değil dışarıda bulunan insanlar tarafından da hissedilir. Evlerin ve binaların sarsıldığı fark edilebilir. Hayvanlar da deprem dalgalarının etkisiyle huysuzlaşır.

6) Çok Şiddetli: İnsanları sokağa çıkartacak şiddetteki depremlerdir. Binalarda bu depremlerle hafif hasarlar meydana gelebilir. Mobilyalar yerinden ayrılabilir.

7) Hasar Yapıcı: Bu şiddetteki depremlerde insanların çoğu oturdukları yerden kalkamayacak şekilde sarsılır. Bazı binalarda ciddi hasarlar meydana gelir ve halkta panik hakimdir. Araç kullanan insanlar da bu depremi hisseder. Sular çalkalanır ve bulanır.

8) Yıkıcı: Doğadaki yapılar da etkilenir. Ağaçların dalları kırılır. Evlerdeki tüm mobilyalar hareket eder ve göl suları dahi bulanıklaşır. Binalar çok büyük ölçüde zarar görür, yıkılan binalar da olur. Yer kaymalarına sebebiyet verebilir.

9) Çok Yıkıcı: Toprak altında da etkilidir ve boruların patlamasına neden olur. Neredeyse tüm binalarda yıkılma olur. Yollar bozulur ve çatlaklar meydana gelir. Düz arazilerde su taşkınları olur. Sularda da büyük dalgalanmalar meydana gelir.

10) Ağır Yıkıcı: Barajlar ve köprüler de bu depremden etkilenir ve hasar alır. Yollarda büyük çatlaklar ve sarsıntının gücüyle kasisler oluşur. Göl suları karalara taşar.

11) Çok Ağır Yıkıcı: Yollarda çok büyük çatlaklar oluşur ve bu nedenle çoğu yol kullanılamaz hale gelir.

12) Yok Edici: Tüm yapılar yıkılır ve yeryüzü yapısı neredeyse komple değişime uğrar.

Limon

Merhaba ben limon : ) Sizler için en çok merak edilen konuları ele alıp makaleler hazırlıyorum. Blogumu takip etmeyenin ağzı hep ekşi kalsın : )

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu