Ekonomi

Kredi Kartı Kesintisi Nasıl Geri Alınır

Kredi kartları hayatımıza girdiği andan itibaren daima karlı görünse de, banka tarafından kesintinin bizlere ödetilmesi canımızı oldukça sıkmaktadır. Kredi kartı aidatı olarak adlandırılan kredi kartı kesinti ücretini geri almak ne kadar zor gözükse de imkansız değildir. Bankalar her ne kadar da kendilerini haklı gösterseler de, kredi kartı kesintisi (kredi kartı aidatı) ilgili yasalar gereği geri almak mümkün.

Kredi kartı aidatı yasal mıdır ?

Çok değil bundan birkaç ay önce bu kesinti yasal değil di. Ancak bankalar bildiğiniz gibi tüketicilerden yani müşterilerinden daima bir ücret talep etmektedir. Ne kadar da yasalar ve mahkemeler bu ücretleri tüketicilere geri vereceksiniz deseler de, bankalar hızlıca adlandırma yoluna giderek, bu kesintileri bizlere farklı adlar ile yansıtmaktadır. Örnek: çeyiz parası, sandık parası, dosya masrafı, imza parası, ekpertiz ücreti vs.

2016 yılı dahilinde bankalar yeni müşterilerine imzalattırdıkları belgeler vasıtası ile artık kredi kartı aidatı yasal olmuştur diyebiliriz. Zira artık bankalar her hangi bir itirazda soluğu mahkemede almakta ve tüketicilere işte imzanız biz buradayız, siz imzaladınız bu belgeleri diyebiliyor.

Kredi kartı aidatı nasıl geri alınıyor ?

Bir çok yöntem olmakla beraber biraz sabırlı olduğunuzda kolayca sizlerden kesilen tutarları geri alabilirsiniz. Hiç uğraşmam derseniz, bankalar sizlerden daha çok para koparacaktır. Öncelikle banka şubesinde soluğu alıyorsunuz ilgili görevlinin elinde olmasa da şartnamelere bağlı kalarak geri iade almak mümkün. Yani kredi kartınız ile harcama sözü vermeniz dahilinde 1 yıllık kart aidat ücreti geri alınabilir.

Diğer bir kart aidatı geri alma yolu ise sikayetvar.com a üye olarak bir güzel bankayı sövmek ve ilgili şikayetinizin onaylanmasını beklemek olacaktır. Kredi kartı aidatlarında kesinlen tutarların haksız olduğunu ve konu hakkında tarafınıza bilgi verilmesini talep edin. Ayrıca konuyu güzelce fikirlerinizi yazıp : ‘’bu yaptığınız benim gibi onbinlerce kişinin bankanızdan soğumasına vesile olacaksınız ‘’ onaya sunmanız kafidir. İlgili banka departmanı tarafından aranarak, iadenin yapılacağını şimdiden söylemek mümkün.

Ben bunlar ile uğraşmam hızlıca almak istiyorum derseniz bankanın iletişim kanallarından müşteri hizmetlerine bağlanıp, kartımı kapattırmak istiyorum demeniz kafidir. Ancak burada bazı bankalar hadi kapı dışarı sen bize lazım değilsin diyebilir J ama çoğu bankalarda işte kampanyalarımız var , sizlere çok avantajlı, neden kapatıyorsun ulen ? diye bilir. Hali ile son hakkınız varmış gibi hissettirene kadar üstünüze geldiklerinde bilin ki, iadeniz yapılacaktır. Yani karşı taraf tamam efendim, bir kereye mahsus iadeniz yapılacaktır diyeceklerdir ….

Kredi kartı iadesini almak için yapmanız gereken son aşaması ise tüketici hakem heyetine dilekçe ile başvurmak. Ancak başvuru sonucu min 2,5 ay sürecektir. Paranızı almak biraz sizleri zorlayacaktır. Hatta karar sizlerin lehine olsa bile banka ben bunu da tanımıyorum diyerek, sizlerden kararın resmi olmasını ve şubeye gelip göstermenizi isteyeceklerdir (uyanıklar…) Tüketici hakem heyetini il ve ilçelerde bulabilirsiniz. Giderken yanınızda TC kimlik fotokobisi eklemeniz gerekiyor. Ayrıca banka hesap adı ve şube kodu bunun yanında ilgili tutarı da dilekçeye kodlayacaksınız.

 

Limon

Merhaba ben limon : ) Sizler için en çok merak edilen konuları ele alıp makaleler hazırlıyorum. Blogumu takip etmeyenin ağzı hep ekşi kalsın : )

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu